zin geven aan je leven, van je leven genieten, en helemaal jezelf zijn
metafoor van een boom
Picasso: "Vrouw met hoed"

- Ooit er echt bij stil gestaan, hoe een boom, ontstaan uit een onooglijk en kwetsbaar zaadje, uitgroeit tot een machtig natuurverschijnsel, lucht zuivert, zuurstof produceert, bloeit, vrucht draagt en leven doorgeeft?

- Ooit er echt bij stil gestaan wat een boom ons "te zeggen" heeft? Hij vindt zijn 'bestemming' enkel door te zijn zoals hij bedoeld is, niet meer en niet minder, zonder zich druk te maken om zijn toekomst, zonder zich te verliezen in projecten die de eigen grenzen overschrijden; maar ook.... zonder zich 'kleiner' te maken dan hij werkelijk is.

- Ik ken er een, die in onze achtertuin geplant wordt als jonge ent, een dun stammetje met drie takken. Gedurende zijn eerste twee winters heeft hij zware aanslagen op zijn leven te verduren als gevolg van strenge vorst. Hij lijkt eerder 'kleiner' te groeien dan 'groter'. Uiteindelijk herstelt hij zich, omdat hij kan blijven voortbouwen op zijn eigen gegevenheid, maar ook omdat mensen in hem blijven geloven.

- Catalpa is ook een anagram voor "capitaal", het kapitaal dat in in ieder persoon opgeslagen ligt, dat wacht om gezien, herkend, ontplooid en benut te worden.